Aşure ne amaçla yapılır ?

Samuag

New member
[color=]FORUM GİRİŞİ – BİR TENCERENİN BAŞINDA BAŞLAYAN HİKÂYE[/color]

Geçen yıl Muharrem ayının ortalarıydı. Yağmur ince ince yağıyor, mahalledeki sokak lambaları ıslak zeminde sarı bir parıltı bırakıyordu. O akşam, apartmanın girişinde duyduğum o koku hâlâ aklımdan çıkmaz: tarçın, karanfil, haşlanmış buğday ve nar… Aşure pişiyordu.

Kapıyı açıp merdivenlerden yukarı çıktığımda, üçüncü kattaki dairenin mutfağında herkes bir şeyle meşguldü. Büyük bir tencere kaynıyor, etrafında sessiz ama düzenli bir hareketlilik vardı. Kimse “ben yaptım” demiyordu; herkes “biz yapıyoruz” diyordu. O an fark ettim: Aşure sadece bir tatlı değil, bir anlatıydı.

[color=]AŞURE’NİN KÖKENİ – BİR HATIRANIN TAŞIDIĞI ANLAM[/color]

Mutfağın bir köşesinde oturan yaşlıca bir kadın, karıştırdığı kaşığı bir anlığına bırakıp konuşmaya başladı. Sesinde yılların biriktirdiği bir sakinlik vardı:

“Bu sadece tatlı değil evlat… Nuh’un gemisinden kalan son malzemelerin karışımı derler. Her şey bittiğinde elde ne varsa, onunla yapılan bir şükür yemeği…”

O sırada mutfakta bulunan orta yaşlı bir adam, defterine bir şeyler yazıyordu. Malzemelerin gramajını, pişirme süresini ve dağıtılacak kap sayısını not ediyordu. Onun yaklaşımı daha sistematikti; kaç kişiye ulaşılacağı, kaç mahalle sakinine dağıtım yapılacağı net bir plan içindeydi. Ama bu planlama sadece düzen için değildi; herkesin eşit pay alması için stratejik bir çabaydı.

Kadınlardan biri ise kapların hazırlanmasına yardım ediyor, aynı zamanda komşuların isimlerini tek tek hatırlayıp “şu gün hasta olan vardı, ona biraz daha yumuşak yapalım” diyordu. Burada dikkat çeken şey, yaklaşım farklarının çatışma değil, tamamlayıcılık oluşturmasıydı. Biri sistemi kuruyor, diğeri insanları merkeze alıyordu.

[color=]BİR TENCERENİN ETRAFINDA TOPLUM MODELİ[/color]

Aşure pişerken mutfak adeta küçük bir topluma dönüşmüştü. Erkeklerden biri alışveriş listesini kontrol ediyor, eksik malzemeleri hızlıca tamamlamak için plan yapıyordu. “Eğer bu kadar kişiye dağıtacaksak, ölçüleri iki katına çıkarmalıyız” diyordu. Bu yaklaşım, işin sürdürülebilirliğini sağlıyordu.

Diğer tarafta bir kadın, çocukların kapları düşürmemesi için onlara küçük görevler veriyor, onları sürecin parçası haline getiriyordu. “Siz de karıştırabilirsiniz ama yavaşça” diyerek hem güven hem sorumluluk duygusu kazandırıyordu. Bu ilişki kurma biçimi, sadece yemek yapmayı değil, birlikte üretmeyi öğretiyordu.

O an şunu düşündüm: Aşure, sadece farklı malzemelerin birleşimi değil, farklı bakış açıların da bir araya gelişiydi. Tıpkı toplum gibi… Planlayan, hisseden, uygulayan ve paylaşan herkes aynı tencerede buluşuyordu.

[color=]TARİHSEL ARKA PLAN VE TOPLUMSAL YANSIMA[/color]

Aşurenin tarihsel kökeni üzerine farklı anlatımlar var. En yaygın olanı, Nuh’un gemisinde kıtlık sona erdiğinde elde kalan son malzemelerin bir araya getirilerek pişirilmesidir. Bu anlatı, zor zamanlarda bile dayanışmanın ve paylaşmanın mümkün olduğunu hatırlatır.

Bazı tarihsel kaynaklarda ise aşurenin Orta Doğu ve Anadolu’da farklı kültürlerin ortak mirası olduğu belirtilir. Bu yönüyle aşure, tek bir inancın ya da toplumun değil, birlikte yaşamanın sembolüdür. Bu nedenle Muharrem ayında pişirilmesi, sadece dini bir ritüel değil; toplumsal hafızayı canlı tutan bir eylemdir.

O mutfakta bunu daha net hissettim. Çünkü herkes kendi hikâyesini getiriyor, ama ortaya çıkan şey tek bir hikâyeye dönüşüyordu.

[color=]DAYANIŞMA, PAYLAŞIM VE GÜNÜMÜZDE AŞURE[/color]

Modern yaşamda aşure yapımı hâlâ devam ediyor ama anlamı bazen hızın içinde kaybolabiliyor. Oysa o apartman mutfağında gördüğüm şey, bunun hâlâ güçlü bir bağ kurma aracı olduğuydu.

Erkeklerin daha çözüm odaklı ve planlayıcı yaklaşımı, işin büyük ölçekli organize edilmesini sağlarken; kadınların daha ilişkisel ve empatik yaklaşımı, sürecin insani yönünü güçlendiriyordu. Bu iki yön birleştiğinde ortaya sadece bir tatlı değil, bir topluluk modeli çıkıyordu. Ancak burada önemli olan, bu rollerin sabit kalıplar değil, duruma göre değişebilen katkılar olduğuydu.

Bir noktada herkes aynı tencerenin başında eşitleniyordu. Kaşık kimin elinde olursa olsun, amaç aynıydı: paylaşmak.

[color=]DÜŞÜNDÜREN SORULAR – BU TENCERE BİZE NE SÖYLÜYOR?[/color]

O gün eve döndüğümde aklımda tek bir soru vardı: Biz bugün ne kadar “birlikte” yapabiliyoruz?

Aşure bize şunu mu hatırlatıyor: Farklılıklar bir araya geldiğinde zenginlik oluşur mu?

Yoksa biz artık her şeyi bireysel ölçülerle mi pişiriyoruz?

Bir başka soru da şu: Paylaşmak sadece vermek midir, yoksa birlikte üretmek midir?

Belki de en önemlisi: Aynı tencereye bakarken farklı şeyler düşünebilmek, bizi ayıran değil birleştiren bir güç müdür?

[color=]SON SÖZ – BİR KAŞIKTA TOPLANAN HAFIZA[/color]

O akşam dağıtılan aşureyi yerken, her kaşığın içinde başka bir hikâye olduğunu düşündüm. Buğdayın sabrı, nohutun dayanıklılığı, kuru meyvelerin geçmişi… Hepsi aynı kapta ama kendi karakterini kaybetmeden.

Belki de aşure tam olarak bu yüzden yapılıyor: Unutmayalım diye. Birlikte yaşamanın sadece mümkün değil, aynı zamanda anlamlı olduğunu hatırlayalım diye.

Ve her Muharrem ayında o tencere yeniden kaynadığında, aslında sadece bir tatlı değil; toplumun kendisi yeniden karılıyor.