Smith’in attığı tokatın akabinde dünyanın konuştuğu hastalık: Alopesi

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Oscar Ödül merasiminde oyuncu Will Smith’in sahnedeki komedyen Chris Rock’u tokatlaması bütün dünyada birinci gündem unsuru oldu. Ödül merasimlerinin önüne geçen tokla birlikte, Smith’in eşi oyuncu Jada Pinkett Smith’in hastalığı da pek merak edildi. Alopesi hastalığına yakalanan Pinkett Smith, rahatsızlığını gizlemek için, başına peruk taktı, türban bağladı bir süre daha sonra da asker traşı yaptırmaya başladı.

Oscar Ödül merasimlerini sunan komedyen Chris Rock, Will Smith’in yanında oturan eşine yönelerek “Jada seni fazlaca seviyorum. G.I Jane 2 sabırsızlıkla bekliyorum” diye seslendi. Bu kelamların akabinde Smith’in eşinin yüzündeki hoşnutsuzluk dikkat çekti. Rock sahnede kendi latifesine gülmeye devam ederken Smith yerinden kalkıp sahneye çıktı ve Rock’a bir tokat attı. Rock ise birinci şoku atlattıktan daha sonra “Will Smith beni kötü benzetti” dedi. Yerine oturan Smith ise ona “Karımın ismini ağzına alma” diye seslendi. Rock “Dostum G.I. Jane şakasıydı” diyerek, 1997 yılında Demi Moore’un oynadığı G.I Jane sinemasına gönderme yaptığını deklare etti.

ALOPESİ HASTASI

Jada Pinkett Smith, kocası Will Smith kadar tanınmasa da değerli bir Hollywood oyuncusu; bugüne kadar epey sayıda sinema ve TV dizisinde rol aldı. 50 yaşındaki oyuncu, birinci vakit içinderda 2018’de çıktığı bir TV programında alopesi hastalığından kelam etti, “Duştan çıktığımda saçların elime avuç avuç geliyordu, dehşete düştüm” dedi.

Birinci vakit içinderda bu durumunu saklamak için peruk taktı, başına türban bağladı vs ancak bir süre evvel kendi gerçeğiyle yüzleşip saçlarını kazıtmaya yahut Chris Rock’un dalga geçtiği üzere asker traşı yaptırmaya başladı.

SİYAHİ BAYANLARIN YÜZDE 15’İNDE GÖRÜLÜYOR

Alopesi aslında epeyce geniş manada bütün saç dökülmeleri için kullanılan bir terim. Erkeklerde kellikle sonuçlanan saç dökülmesi daha epey hormonal bir durum. Birtakım beşerler ise bir çeşit otoimmün rahatsızlık olarak saç kaybı yaşayabiliyor, yani bedenin bağışıklık hücreleri saç köklerine saldırabiliyor. Birtakım araştırmalara göre 30-55 yaş ortası siyahi bayanların yüzde 15’inde bu otoimmün hastalığın bir versiyonu olan “discoid lupus erythematosus” görülebiliyor, bu da saç kaybına ve ciltte renk açılmalarına niye olabiliyor. Afrika kökenlilerde uzun saç da bu dökülme suratını arttırabiliyor. bir daha uzmanlara göre alopesiden muzdarip olan insanların kabaca yarısında saç bir daha çıkabiliyor.