Kanye West, toplumsal medya platformu Parler’ı satın alacak!

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Geçtiğimiz günlerde Fransa’daki Paris moda haftasında üzerinde ‘Beyazların hayatı önemlidir’ yazan bir gömlek giydiği için ağır tenkitler alan ABD’li rapçi Kanye West’in Twitter ve Instagram hesapları, Yahudi zıddı paylaşımlar yapması niçiniyle kilitlenmişti.

“BENİMLE OYUN OYNADINIZ”

NBC News’un haberine nazaran; Instagram’ın sahibi olan toplumsal medya şirketi Meta, rapçi Sean ‘Diddy’ Combs’un Yahudi halkı tarafınca denetim edildiğini öne sürdüğü bir gönderisi niçiniyle West’in Instagram hesabını kısıtlamıştı. West, Twitter’da ise “Bu gece biraz uykum var fakat uyandığımda Museviler için vefat riskini 3’e çıkaracağım (ulusal güvenlik tehdidinin yoğunluğunu gösteren 5 seviyeyi kast ediyor). İşin garibi, ben aslında Yahudi aykırısı olamam zira siyahiler de aslında Yahudi’dir. Sizler benimle oyun oynadınız ve gündeminize karşı gelen herkesi karalamaya çalıştınız” sözlerini kullanmıştı.

Bunun üzerine Twitter, West’in nefret telaffuzuna karşı siyasetlerini ihlal ettiği sebebi öne sürülerek bir süreliğine hesabının bloke olduğunu açıklamıştı. Twitter’da 31 milyon, Instagram’daysa 18 milyon takipçisi olan West’in geniş kitlesine kışkırtıcı ve Yahudi tersi açıklamalar yapması reaksiyon toplarken; sonrasındasında rapçinin hesapları yine açılmıştı.

“SEN BENİM DOSTUMDUN”

Twitter’ı almak için harekete geçen Tesla’nın CEO’su milyarder Elon Musk, bunun akabinde Twitter’da West’e “yeniden beğenilen geldin” bildirisi yayınlamıştı. West ise Meta’nın sahibi Mark Zuckerberg ile çektirmiş olduğu bir fotoğrafı paylaşarak, “Beni Instagram’dan nasıl attın? Sen benim dostumdun” diye yazmıştı.

TRUMP DESTEKÇİLERİ ORTASINDA POPÜLER

Tüm bunların akabinde Parler isimli toplumsal ağ, rapçi Kanye West’in Twitter ve Instagram hesaplarının kısıtlanmasından daha sonra; ABD’de Trump destekçileri, komplo teorisyenleri ve çok sağcılar içinde tanınan olan platformu satın alması için bir mutabakat yaptığını duyurdu.

DailyMail’de yer alan habere göre Parler tarafınca yayınlanan bir açıklamada milyarder sanatçı; “Muhafazakar görüşlerin tartışmalı olarak görüldüğü bir dünyada, kendimizi özgürce tabir etme hakkımız olduğundan emin olmalıyız” dedi.

“CESUR BİR TAVIR”

Parler, Pazartesi itibariyle platformda bir açan West’in “Big Tech’in (Amerika Birleşik Devletleri’nin bilgi teknolojisi sanayisindeki şu anda dört yahut beş en büyük, en önde gelen ve en saygın şirketlere verilen bir isim) son sansürüne karşı yiğit bir tutum aldığını” söylemiş oldu.

Politico haber sitesine göre; şiddete teşvik ettiği düşünülen tweet’leri niçiniyle Twitter’dan kalıcı olarak men edilen eski ABD lideri Donald Trump, Parler’ı satın alması hakkında West ile konuştu ve ikili, bir arada akşam yemeği yemeyi düşünüyor.

‘ŞİDDET ÇAĞRISI’ YAPMAK İÇİN KULLANDILAR

Öte yandan kendisini ‘Big Tech, hükümet, sansür ve iptal kültürüne karşı uğraşta yol gösterici bir güç’ olarak tanımlayan Parler, Eylül ayında internette ‘dışlanma’ riski olan kullanıcılara odaklanmak için bir daha yapılandığını duyurmuştu. Parler, seçim daha sonrası ABD’deki isyanlar sırasında kimi kullanıcıların ‘şiddet çağrısı’ yapmak için toplumsal medya platformunu kullanımıyla da dikkat çekmişti.