İstifa etmek nasıl söylenir ?

Melis

New member
İstifa Etmek: "Hadi Hoşça Kal" Demek İçin 5 Yaratıcı Yöntem

Merhaba forumdaşlar,

Bugün biraz eğlenceli bir konuya değinmek istiyorum: İstifa etmek. Evet, doğru duydunuz, istifa etmek! Hepimiz bir gün o anı beklemedik bir şekilde yaşarız; başkaları istifa eder, siz bir türlü istifa etmeyi düşünemezsiniz, ya da bir gün gerçekten "Yeter!" deyip bu kararın kahramanı olursunuz. Ama nasıl söylenir? Hangi kelimelerle o anda huzurlu bir şekilde veda edebilirsiniz? Şimdi, biraz da mizahi bir açıdan bu soruyu ele alalım.

Erkekler genellikle stratejik ve çözüm odaklı yaklaşımlar sergilerken, kadınlar daha empatik ve ilişki odaklıdır. Ama ikisi de "istifa" kelimesinin havada asılı kalacağı anı farklı şekillerde deneyimler. Gelin, bu farklı yaklaşımları eğlenceli bir biçimde keşfedelim. Ayrıca, siz de kendi istifa anılarınızı (ya da "istifa etmemiş ama hayal etmiş" anılarınızı) bizimle paylaşabilirsiniz, belki hep beraber daha yaratıcı fikirler üretiriz!

1. Erkeklerin Stratejik İstifası: "Planı Hazırladım, Çıkıyorum!"

Erkeklerin istifa şekli genelde son derece planlı ve stratejiktir. Yani, ne zaman ve nasıl istifa edeceklerini çok önceden kafalarında kurgularlar. Bu tür bir istifayı şöyle hayal edelim:

“Bugün sabah işe giderken çok nettim. Kahvemi aldım, yanımda bir çanta dolusu stratejik notlarım vardı. Toplantıya girdim, başımı öne eğdim, 'Şirketin geleceği için önemli birkaç analiz önerim var' dedim ve sonra da en stratejik cümleyi kurdum: 'Bugün istifa ediyorum.'”

Böyle bir istifa, tam bir çözüm odaklı yaklaşım örneğidir. Erkekler bu tarz bir çıkış yapacaksa, önceden hazırlanmış olurlar. Hatta bir süre boyunca “Hayatta yapmak istediklerim” başlıklı bir PowerPoint sunumu bile hazırlayabilirler. Tabii bu sunumda, "Beni unutmayın, ben hep en iyisini istedim" mesajı da yer alabilir.

Ancak burada biraz dikkatli olmak gerek; çünkü böyle bir istifa “şirketin geleceği” üzerine yapılan birkaç dakika süren bir konuşmadan sonra, patronun suratına bakıp “Umarım beni bir yıl sonra ararsınız” şeklinde biterse, işler biraz tuhaflaşabilir. O yüzden, stratejik planınızı yaparken biraz daha insani yaklaşmayı unutmayın!

2. Kadınların Empatik İstifası: "Benimle Vedalaşın!"

Kadınların istifa etme şekli biraz daha duygusal ve ilişki odaklıdır. Bu noktada bir "veda toplantısı" yapılır ve "seninle arkadaş kalmak istiyorum" gibi cümleler sıkça kullanılır. Eğer kadınlar istifa ediyorsa, genellikle biraz daha empatik bir yaklaşım sergilerler ve çalıştıkları yere olan bağlılıklarını ve oradaki insanlarla kurdukları bağları vurgularlar.

“Beni unutmayın ama ben gerçekten artık başka bir yolda ilerlemek istiyorum. Hepinizi çok sevdim, çok şey öğrendim, keşke birlikte daha çok vakit geçirebilseydik… Evet, evet! Gidiyorum ama hep aranızda olacağım. Hatta belki bir gün çayı birlikte içebiliriz…”

Evet, bu tür bir istifa çok daha sıcak ve insan odaklıdır. Kadınlar, iş arkadaşlarıyla olan duygusal bağlarını koparmak istemezler, bu yüzden “hoşça kal” dediklerinde bile bir yerlerde, bir şekilde iletişimde kalma düşüncesi vardır.

Ayrıca, duygusal yoğunluk nedeniyle, bir kadının istifası çok daha uzun sürebilir. Çünkü o "veda anı" başka birine şefkatli bir mesaj verme, birinin gözlerinden empati okuma zamanıdır. İstifa ederken bile, bir kadın patronunun ruhunu anlamaya çalışır. Ne kadar mükemmel bir yaklaşım değil mi?

3. "Şirketin Geleceğini Değiştiriyorum": Klasik Bir Taktik

Hadi biraz abartalım. “Şirketin geleceğini değiştiriyorum, benden bu kadar!” şeklinde bir istifa, anında akıllara kazınan bir vurucu etki yaratabilir. Tabii ki stratejik olarak da oldukça etkili, çünkü herkesin merakla 'Neden?' diye soracağı bir istifa şeklidir. Erkeklerin bunu yapması daha olasıdır çünkü hedeflerine ulaşmada cesur olmaktan çekinmezler, ve sonunda başkalarına da ilham verirler. Eğer bu tür bir veda yapacaksanız, bunu yaparken masanızı devirmeyi de unutmayın. “Benimle bu toplantıya katıldığınız için teşekkür ederim ama ben artık kendimi buldum” tarzında bir giriş, gerçekten etkili olabilir.

Fakat, şunu unutmayalım: Bu tür veda edişler "rockstar" modunda olsa da, sonrasında gözler hep sizde olur. Aniden bir finansal felakete yol açma riski de var! O yüzden, biraz dikkatli olun.

4. "Çok Yoğunum, Arada Gelirim": Neredeyse Gitmeyen İstifa

Bir de, "Ben istifa ettim ama hala gelip giderim" diye istifa edenler var. İyi bir çözüm, değil mi? Herkese sıkıcı bir hafta sonu sonrası "Evet, evet, benden bu kadar ama…" diyorsunuz. Erkekler bu yaklaşımı genellikle işin sonunda hala neyle karşılaştığını görmek isteyen bir adım olarak tercih edebilirler.

Kadınlar ise her zaman güleryüzle yaklaşır, istifa ettikten sonra bile bir şekilde arkadaş kalma çabalarını sürdürürler. Bu türden bir veda, özellikle sosyal çevre oluşturmayı seven biri için ideal bir çözüm olabilir.

5. "Bir Yıl Sonra Buradayım": Gerçekten Gidiyor Musunuz?

Bu da biraz daha esprili bir yaklaşım. İstifa ederken patronunuza ve çalışma arkadaşlarınıza “Bir yıl sonra buradayım” şeklinde bir cümle kurarsanız, hem esprili hem de biraz duygusal bir etki yaratabilirsiniz. Erkekler bu tür bir yaklaşımı, geleceğe yönelik büyük planların şifreli bir şekilde ifadesi olarak kullanabilirler.

Kadınlar ise belki de, bir şekilde geri dönebilme ihtimalinin iş arkadaşlarıyla iletişimini koparmaması için böyle bir espri yapabilirler. Ama bir yıl sonra gerçekten dönüp dönmeyeceğiniz konusunda ciddi bir belirsizlik olduğunu bilmek, yine de komik bir dokunuş yaratabilir.

Sonuç: İstifa, Bir Sanattır! Peki Siz Nasıl İstifa Edersiniz?

Sonuçta, istifa etmek bir sanat. Kimisi stratejiyle, kimisi duygusal bir bağla, kimisi de sadece komik bir cümleyle yol alır. Ama nihayetinde her veda, bir şeylerin sonu ve başka bir şeylerin başlangıcıdır.

Peki, sizin bir istifa planınız var mı? Hangi yöntemi seçerdiniz? Gülümsemek ve kahkahalarla veda etmek mi, yoksa 'Beni unutmazsınız' demek mi? Hadi, hep birlikte bu konuda neşeli bir tartışma başlatalım!