Hatay Usulü Çemen Nasıl Yapılır ?

Gurler

Global Mod
Global Mod
Tabii, Hatay usulü çemen nasıl yapılır konusunda detaylı bir rehber hazırlayabiliriz. İşte adım adım anlatım:

Hatay Usulü Çemen Nasıl Yapılır?

Hatay mutfağının lezzetli ve özgün soslarından biri olan çemen, özellikle yöresel yemeklerde kullanılan önemli bir malzemedir. İşte bu nefis sosu evinizde nasıl yapabileceğinize dair adım adım bir rehber:

### Malzemeler

Hatay usulü çemen yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:

- 1 su bardağı isot biberi (kırmızı biber)

- 4 diş sarımsak

- 1 yemek kaşığı domates salçası

- Yarım çay bardağı nar ekşisi

- 1 tatlı kaşığı kimyon

- 1 tatlı kaşığı pul biber

- Yarım su bardağı zeytinyağı

- Tuz

### Adım 1: İsot Biberlerinin Hazırlanması

İlk olarak isot biberlerini hazırlamak için, biberlerin saplarını temizleyin ve güneşte kurutulmuş olanları tercih edin. Kurutulmuş isotları bir kaseye alın ve üzerine sıcak su ekleyerek 15-20 dakika kadar bekletin. Böylece biberler yumuşayacak ve daha kolay işlenebilir hale gelecektir.

### Adım 2: Malzemelerin Hazırlanması

Sarımsakları soyun ve küçük parçalara kesin. Isot biberlerini suyun içinden çıkarıp suyunu süzün. Hazırladığınız isotları robotta veya mutfak robotunda iyice çekin. Homojen bir kıvam elde edene kadar işlemi sürdürün.

### Adım 3: Çemen Sosunun Hazırlanması

Geniş bir tavada zeytinyağını kızdırın. İçine sarımsakları ekleyip hafifçe kavurun. Ardından isot biberini ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun. Domates salçasını ilave edip karıştırın.

### Adım 4: Baharatların Eklenmesi

Çemen sosunun içine kimyon, pul biber ve tuzu ekleyin. Nar ekşisini de ekledikten sonra malzemeleri birleştirin ve kısık ateşte sosun kıvam almasını sağlayın. Yaklaşık 5-10 dakika kadar pişirin, sürekli karıştırarak sosun lezzetlerinin birbirine geçmesini sağlayın.

### Adım 5: Soğutma ve Saklama

Çemen sosunu ocaktan alın ve oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirin. Soğuduktan sonra cam bir kavanoza veya hava geçirmeyen bir kapta saklayabilirsiniz. Buzdolabında muhafaza ederek daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.

### Adım 6: Servis

Hazırladığınız Hatay usulü çemeni, kahvaltılarda peynir ve zeytinle birlikte veya yemeklerin yanında sos olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca dürüm veya sandviçlerin içine sürerek de lezzetini deneyimleyebilirsiniz.

Bu adımları takip ederek evinizde Hatay usulü çemen yapabilirsiniz. Geleneksel Hatay mutfağının eşsiz lezzetlerinden birini daha yakından tanıma fırsatı bulacaksınız.