bencede
New member
“‘Tanrım’ dedi Mary gülümseyerek, ‘dün gece biri beni yatağa attı, kimdi sanki?’”
Batı’da tanınan öykü-roman yazmanın ana kuralı olarak bu cümle gösterilir. Alımlı bir yapıtın şayet olmazsa olmaz tema örgüsü buydu:
“Tanrı”, din-inanç…
“Mary”, soyluluk-zenginlik…
“Gülümseme”, mizah…
“Gece”, gizemlilik…
“Yatağa atmak”, cinsellik…
“Kim acaba”, merak…
Şuraya getireceğim mevzuyu:
-Amerikan teknoloji monopolü, ne derece özgürlükçü?
-Amerikan teknoloji inhisarı, insanlara ne düşüneceğini, ne yazacağını mı dayatıyor?
-Amerikan teknoloji inhisarı, kendi safında olmayanı yok mu sayıyor?
Pek konuşmadığımız-tartışmadığımız gerçekle yüzleşme vakti gelmedi mi?
-İnsanlar mecbur mu; Facebook üzere düşünmeye?
-İnsanlar mecbur mu; Youtube üzere düşünmeye?
-İnsanlar mecbur mu; Instagram üzere düşünmeye?
-İnsanlar mecbur mu; Twitter üzere düşünmeye?
Sert bir dayatma ile karşı karşıyayız: “Benim belirlediğim hudutlar ortasında düşünmek-yazmak zorundasın” diyor bu global şirketler; öteki türlü bir “roman” kabul etmiyorlar!
-Benim dediğime sen de “diktatör” diyeceksin.
-Benim dediğime sen de “bilim” diyeceksin.
-Benim dediğime sen de “soykırım” diyeceksin.
“Salt benim doğrumu” savunacaksın…”
“Benim yanlış dediğime sen de yanlış diyeceksin…”
“Ancak çizdiğim niyet çemberinin ortasında tartışabilirsin, yoksa seni çemberden atarım!”
Emperyalizmin dijital diktatörlüğü, “özgürlükçülük”- “devrim” ismiyle yutturuluyor!
DİĞERİNİN BAŞIYLA DÜŞÜNMEK
Dünyaya hâkim gücüyle Amerikan teknolojisi her bilgiyi monopolü altına alıp, denetim etmek istiyor.
Bin yıl evvel toprağı/ araziyi…
Beş yüz yıl evvel makineyi/ fabrikayı…
Yüzyıl evvel finansı/ parayı ele geçiren bir avuç kişi/grup…
Bugünün en büyük ekonomik varlığı bilgi mülkiyetini/ bilişim gücünü hakimiyeti altına alıyor.
Ve:
Günümüzde büyük güce dönüşen bilginin, yalnızca istediği gerçeklikte kullanılmasına müsaade veriyor. İnsanı, yüklediği “kodlar” ile yapay zekaya dönüştürüyor.
Pekala, ortaya çıkan bu sisteme/düzene “demokrasi” diyebilir misiniz?
Demokrasi, bilgiyi dağıtma-her türlü bilgiye sahip olma özgürlüğüdür.
Diktatörlük ise, tüm bilgiyi tek elde tutma otoritesidir.
“Zihin mühendisliği” merkezi Amerikan teknolojisi, size demokrasi mi getiriyor, yoksa diktatörlük mü dayatıyor?
Bilgi tek taraflı olursa/ karar alma düzeneğinde sorun ortaya çıkacağı belirli değil mi?
Tek boyutlu kökten bir değişimle karşı karşıyayız.
Gerçek şu:
Bilgiyi/veriyi istedikleri üzere işleyerek-tasarlayarak sizi, kendi başlarıyla düşündürmek istiyorlar.
Onlar, her dediklerini hakikat sanıp yenidenlayan “papağan” yaratmak istiyorlar.
Yalnızca bilgiyi değil analitik kanıyı de katlediyorlar.
Evet, karşınızda yeni bir “doğal ayıklama” var; ve bunu Amerikan global teknolojisi yapıyor.
Dünya süratle baskıcı-otoriter bir rejim altına sokuluyor!
TEHLİKELİ GELİŞME
Sesinizi duyuyor üzereyim; “biz ne yapabiliriz ki?”
Tek cümlelik karşılık vereyim:
–Çok kutuplu-rekabetçi dünyaya mecburuz; çabucak her konuda…
Tek kutuplu dünyada Amerikan hegemonyası insanı-doğayı “cehenneme” sürüklemeye devam ediyor. Son senelerda bu kaçıncı savaş? Zira:
ABD global şirketleri eliyle farklı görüşün söz edilmesine müsaade vermiyor. “Sen bizim babamızsın sen ne dersen o olur” buyurganlığını dayatıyor!
Baksanıza: ABD’ye nazaran, Venezuela önderleri Chavez diktatördü, Maduro diktatördü. yıllardır bu ülkeye sert ambargo uyguluyorlar.
Ukrayna Savaşı sebebiyle ABD evvelki gün, Rusya’ya petrol ambargosu sonucu alınca Venezuela ile görüşmelere başladı! Eee ne değişti? Amerikan idaresi benzerini İran idaresiyle de yapıyor! Eee ne değişti?
Her olayın gerçekliğini ABD, çıkarına nazaran dizayn ediyor; ve sizlerden her hususta Amerikan başına göre hal almanızı istiyor.
Korkutucu bir gelecek ile karşı karşıyayız.
Diyalektik düşünce/ tez-antitez aksiliği ortadan kaldırılıyor. Tez, direk sentez olarak sunuluyor. hiç bir çelişki kabul edilmiyor. Diyalog yerini monologa bırakıyor…
İtibariyle her karşı görüş/ antitez cezalandırılıyor. Örnek vermeliyim:
Bu köşede, “soykırım lisan düşmanıdır” deyip, Osmanlı’nın Ermeniceyi nasıl koruduğunu yazdım.
Bunu görüntü haline getiren Odatv‘ye Youtube yayın yasağı getirdi! Neymiş, bu “nefret söylemi” imiş!
Amerika global teknoloji şirketleri eliyle, siyasi ideolojisini “özgürlük- insan hakları” maskesiyle dünyaya dayatıyor. “Benim kurguladığım temayla yazacaksın” diyor:
–“Mary’e zorla tecavüz eden diktatör Putin’dir!”
Aksi tek delil duymak istemiyorlar.
Soner Yalçın
Batı’da tanınan öykü-roman yazmanın ana kuralı olarak bu cümle gösterilir. Alımlı bir yapıtın şayet olmazsa olmaz tema örgüsü buydu:
“Tanrı”, din-inanç…
“Mary”, soyluluk-zenginlik…
“Gülümseme”, mizah…
“Gece”, gizemlilik…
“Yatağa atmak”, cinsellik…
“Kim acaba”, merak…
Şuraya getireceğim mevzuyu:
-Amerikan teknoloji monopolü, ne derece özgürlükçü?
-Amerikan teknoloji inhisarı, insanlara ne düşüneceğini, ne yazacağını mı dayatıyor?
-Amerikan teknoloji inhisarı, kendi safında olmayanı yok mu sayıyor?
Pek konuşmadığımız-tartışmadığımız gerçekle yüzleşme vakti gelmedi mi?
-İnsanlar mecbur mu; Facebook üzere düşünmeye?
-İnsanlar mecbur mu; Youtube üzere düşünmeye?
-İnsanlar mecbur mu; Instagram üzere düşünmeye?
-İnsanlar mecbur mu; Twitter üzere düşünmeye?
Sert bir dayatma ile karşı karşıyayız: “Benim belirlediğim hudutlar ortasında düşünmek-yazmak zorundasın” diyor bu global şirketler; öteki türlü bir “roman” kabul etmiyorlar!
-Benim dediğime sen de “diktatör” diyeceksin.
-Benim dediğime sen de “bilim” diyeceksin.
-Benim dediğime sen de “soykırım” diyeceksin.
“Salt benim doğrumu” savunacaksın…”
“Benim yanlış dediğime sen de yanlış diyeceksin…”
“Ancak çizdiğim niyet çemberinin ortasında tartışabilirsin, yoksa seni çemberden atarım!”
Emperyalizmin dijital diktatörlüğü, “özgürlükçülük”- “devrim” ismiyle yutturuluyor!
DİĞERİNİN BAŞIYLA DÜŞÜNMEK
Dünyaya hâkim gücüyle Amerikan teknolojisi her bilgiyi monopolü altına alıp, denetim etmek istiyor.
Bin yıl evvel toprağı/ araziyi…
Beş yüz yıl evvel makineyi/ fabrikayı…
Yüzyıl evvel finansı/ parayı ele geçiren bir avuç kişi/grup…
Bugünün en büyük ekonomik varlığı bilgi mülkiyetini/ bilişim gücünü hakimiyeti altına alıyor.
Ve:
Günümüzde büyük güce dönüşen bilginin, yalnızca istediği gerçeklikte kullanılmasına müsaade veriyor. İnsanı, yüklediği “kodlar” ile yapay zekaya dönüştürüyor.
Pekala, ortaya çıkan bu sisteme/düzene “demokrasi” diyebilir misiniz?
Demokrasi, bilgiyi dağıtma-her türlü bilgiye sahip olma özgürlüğüdür.
Diktatörlük ise, tüm bilgiyi tek elde tutma otoritesidir.
“Zihin mühendisliği” merkezi Amerikan teknolojisi, size demokrasi mi getiriyor, yoksa diktatörlük mü dayatıyor?
Bilgi tek taraflı olursa/ karar alma düzeneğinde sorun ortaya çıkacağı belirli değil mi?
Tek boyutlu kökten bir değişimle karşı karşıyayız.
Gerçek şu:
Bilgiyi/veriyi istedikleri üzere işleyerek-tasarlayarak sizi, kendi başlarıyla düşündürmek istiyorlar.
Onlar, her dediklerini hakikat sanıp yenidenlayan “papağan” yaratmak istiyorlar.
Yalnızca bilgiyi değil analitik kanıyı de katlediyorlar.
Evet, karşınızda yeni bir “doğal ayıklama” var; ve bunu Amerikan global teknolojisi yapıyor.
Dünya süratle baskıcı-otoriter bir rejim altına sokuluyor!
TEHLİKELİ GELİŞME
Sesinizi duyuyor üzereyim; “biz ne yapabiliriz ki?”
Tek cümlelik karşılık vereyim:
–Çok kutuplu-rekabetçi dünyaya mecburuz; çabucak her konuda…
Tek kutuplu dünyada Amerikan hegemonyası insanı-doğayı “cehenneme” sürüklemeye devam ediyor. Son senelerda bu kaçıncı savaş? Zira:
ABD global şirketleri eliyle farklı görüşün söz edilmesine müsaade vermiyor. “Sen bizim babamızsın sen ne dersen o olur” buyurganlığını dayatıyor!
Baksanıza: ABD’ye nazaran, Venezuela önderleri Chavez diktatördü, Maduro diktatördü. yıllardır bu ülkeye sert ambargo uyguluyorlar.
Ukrayna Savaşı sebebiyle ABD evvelki gün, Rusya’ya petrol ambargosu sonucu alınca Venezuela ile görüşmelere başladı! Eee ne değişti? Amerikan idaresi benzerini İran idaresiyle de yapıyor! Eee ne değişti?
Her olayın gerçekliğini ABD, çıkarına nazaran dizayn ediyor; ve sizlerden her hususta Amerikan başına göre hal almanızı istiyor.
Korkutucu bir gelecek ile karşı karşıyayız.
Diyalektik düşünce/ tez-antitez aksiliği ortadan kaldırılıyor. Tez, direk sentez olarak sunuluyor. hiç bir çelişki kabul edilmiyor. Diyalog yerini monologa bırakıyor…
İtibariyle her karşı görüş/ antitez cezalandırılıyor. Örnek vermeliyim:
Bu köşede, “soykırım lisan düşmanıdır” deyip, Osmanlı’nın Ermeniceyi nasıl koruduğunu yazdım.
Bunu görüntü haline getiren Odatv‘ye Youtube yayın yasağı getirdi! Neymiş, bu “nefret söylemi” imiş!
Amerika global teknoloji şirketleri eliyle, siyasi ideolojisini “özgürlük- insan hakları” maskesiyle dünyaya dayatıyor. “Benim kurguladığım temayla yazacaksın” diyor:
–“Mary’e zorla tecavüz eden diktatör Putin’dir!”
Aksi tek delil duymak istemiyorlar.
Soner Yalçın