Derviş Zaim: İnandırıcılık için Arap oyuncularla çalıştık

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Direktör Derviş Zaim’in Flaşbellek sinemasının basın gösterimi Beyoğlu’nda gerçekleşti. Zaim, mültecilere olan bakış açısının bir sinemayla değişmeyeceğini söyleyip “Pandemi vizyon tarihini biraz geciktirdi ancak sonunda buluşacağız. Oyuncu takımımızdan hayli mutluyum Arap dünyasının en büyük iki oyuncusu Saleh Bakri (Ahmet), Sara El Debuch (Leyla) sinemada rol aldı ve sinema Arapça çekildi.”

“Suriye ile ilgili ve Suriye savaşıyla ilgili bu kadar geniş bir sinema birinci defa yapıldı. Bu yüzden epey kolay yapılamayacak bir projeyi gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Bilhassa Arap oyuncularla çalışmamım niçini daha inandırıcı olması içindi. Arap dünyasını epey etkileyecek bir sinema olacak. Sineması çekerken Suriye savaşı vardı, artık de Rusya – Ukrayna savaşı var.”

“MÜLTECİLERE BAKIŞ AÇISINI BİR SİNEMA DEĞİŞTİRMEZ”
“Ben bir sinemacı olarak konuşuyorum. Bu savaşların yalnızca Türkiye’ye tesiri değil, orada yaşananların da işlenmesi gerekir. Flaşbellek bu biçimde bir sinema. Sinemanın gücünden faydalanan bir sinema. Mültecilere olan bakış açısını bir sinema her şeyi değiştirmez lakin sinema olmadan da değişmez” dedi.

Flaşbellek’te uzun ve kıymetli memleketler arası mesleğiyle tanınan usta manzara direktörü Andreas Sinanos da nazaranv aldı. Ustaların yanı sıra Suriye savaşında yurtlarını, ailelerini kaybeden genç oyuncular da var. Şeza rolünü üstüne alan Hanin Abaji ile sinemada üçü de rol alan Hedi (İsmail karakteri), Bisen (vurulan küçük kız karakteri), Favaz Ömer (Taksici karakteri) kardeşler, sinema ile bir nebze de olsa kıssalarını anlatma fırsatını yakalamış oldu.

SİNEMANIN KONUSU
Flaşbellek, Suriye’de yarım milyondan fazla insanın kaybına karşın hala devam eden savaşı öykü ediyor. Gerçek bir olaydan yola çıkan kıssanın kahramanları derin çelişkilerinden sıyrılıp, tansiyon ve bilinmezlerle dolu geleceklerine adım atıyorlar. Bize kalan koltuklarımıza yaslanıp bu insani öyküyü taze bir bakışla izlemek oluyor. Sinemada savaş esnasında aldığı yara niçiniyle konuşmakta zorlanan Ahmet’in başından geçenler ironik öykünün temelini oluşturuyor. Ahmet ömrünü korumak için ya susmalı, ya da mevti göze alıp şahit olduğu berbat şeyleri kamuoyuna aktarmalıdır.