Birun ve Enderun nedir

Samuag

New member
Birun ve Enderun, Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli kurumlarından ikisiydi. Birun, Sultan'ın görevlileri ve Enderun ise eğitim veren bir yerdi. Osmanlı İmparatorluğu'na özgü olan bu iki kurum, çok önemli roller oynadı.

Birun

Birun, Osmanlı İmparatorluğu'nun en üst mevki ve görevlerini sürdüren kurumdu. Sultan'ın en yakınlarından ve hissedarlarından oluşan bu kurum, Sultan'ın görevlileri ve yöneticileri tarafından yönetildi. Bunlar arasında Grand Vizier, Sadrazam ve çeşitli devlet bakanları, defterdar, miralaylar ve sancakbeyleri vardı. Bu görevliler, Sultan'ın kararlarının uygulanmasından sorumluydular.

Enderun

Osmanlı İmparatorluğu'nun diğer önemli bir kurumu olan Enderun, özellikle elit Osmanlı ailelerinin çocuklarının özel eğitim almak için kullandıkları bir yerdi. Enderun eğitim sistemi, bilimsel, siyasi, edebi, sosyal ve askerî konularda eğitim veriyordu. Eğitim süresi 4 yıl sürdü ve Enderun öğrencileri, Osmanlı İmparatorluğu'nun en üst ve en sıkı görevlerinde çalışıyorlardı.

Enderun ve Birun, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurumsal yapısının temel taşlarından ikisidir. Her ikisi de, özellikle Osmanlı ülkesinde uzun bir süre hüküm süren bu devletin gelişmesinde önemli roller oynadılar.