Bencillik karakter mi yoksa bir hastalık mı? Yapılan araştırmanın sebebi bencilliğin sebebini ortaya koydu: Çok şaşıracaksınız

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Bencillik, kişinin kendi istek ve muhtaçlıklarını başka insanların muhtaçlık ve isteklerinden üstün tutma eğilimidir. Bencil biri yalnızca kendini umursar ve diğerlerini düşünmez. Bir gemi batıyorsa ve 4 kişilik cankurtaran sandalınıza diğer birinin binmesine müsaade vermiyorsanız, son derece bencilsiniz demektir. Pekala daha evvel bencilliğin niye kaynaklandığını düşünmüş müydünüz?

BENCİLLİK KARAKTER Mİ YOKSA BİR HASTALIK MI? YAPILAN ARAŞTIRMANIN niçinİ BENCİLLİĞİN niçinİNİ ORTAYA KOYDU: ÇOK ŞAŞIRACAKSINIZ

Bir araştırmaya bakılırsa, yeterince uyku alamamak sizi daha bencil yapıyor olabilir. Bedenin ve zihnin sağlıklı kalması için güzel bir gece uykusu koşuldur. Uygun bir uyku nizamına sahip olmamak, sıhhatle ilgili çeşitli meselelere yol açabilir. Ve yeni araştırmaya nazaran uykusuz geceler bencil davranışlara yol açabilir. Bir mecmuada yayınlanan araştırma, yetersiz uykunun bir kişinin diğerlerine yardım etme mümkünlüğünü etkilediğini belirtti.

Berkeley, California Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafınca yürütülen çalışmada, bir saatlik uyku kaybının bile insanların birine yardım etme davranışlarını etkilediği kaydedildi. İnsan Uyku Bilimi Merkezi’nde doktora daha sonrası psikoloji öğrencisi olan Ben Simon, “Sadece bir saatlik uyku kaybı bile bir diğerine yardım etme seçimini etkilemek için ziyadesiyle yeterliydi” dedi. “İnsanlar bir saatlik uykuyu kaybettiğinde, doğuştan gelen insani nezaketimiz ve gereksinimi olan öteki insanlara yardım etme motivasyonumuz net bir biçimde etkileniyor” diye ekledi.

YETERİNCE UYKU ALAMAMAK SİZİ DAHA BENCİL YAPIYOR OLABİLİR

Uyku kaybının diğerlerine yarar sağlayan davranışlar üstündeki tesirini tahlil etmek için üç farklı çalışma yapılmıştır. Araştırmacılar ayrıyeten, hem nicelik birebir vakitte kalitenin bir kişinin duygusal ve toplumsal davranışını etkilediğini belirtti. Ben Simon, “Bu bulgular, uyku mühleti birtakım temel nominal ölçünün üzerine çıktığında, öbür insanlara yardım etme isteğimize yardım etmek ve desteklemek için en kritik olanın uykunun kalitesi üzere göründüğünü gösterebilir” dedi.

Araştırmanın yardımcı önderi Matthew Walker, “(Uyku kaybı), insan etkileşiminin özü ve tatmin edici, manalı bir insan varoluşu yaşamanın ne manaya geldiğini tez edebileceğiniz toplumsal, duygusal varlıklar olarak nasıl olduğumuzu kökten değiştiriyor.” dedi. Uyku kaybı ayrıyeten depresyon ve anksiyete üzere zihinsel sıhhat bozuklukları ve obezite üzere fizikî rahatsızlıklarla da ilişkilendirilmiştir.